UNIAN: Az ukrán jegybank közzétette a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzéseit

2022. 01. 28.

Az okok között a munkaerőpiaci aránytalanságok erősödése és a világjárvány vártnál hosszabb hatása szerepel.

Az ukrán nemzeti bank rontott a munkanélküliségi előrejelzéseken: a 2022-re prognosztizált 8,6%-ot 9,1%-ra, míg a 2023-ra tervezett 8,6%-ot 8,9%-ra emelte.

Ezt az Ukrán Nemzeti Bank januári „inflációs beszámolójában” tette közzé.

Az Ukrán Nemzeti Bankban megjegyzik, hogy a gazdaság további növekedése, a vállalkozások üzleti várakozásainak javulása az előrejelzett idősávban stimulálni fogja a munkaerő iránti igényeket.

„A vállalati konjunktúrafelmérés eredményeinek értelmében a IV. negyedévben a vállalkozások többsége a munkavállalói létszám növelését tervezi 2022-ben. A munkaerőpiacot az oltások folytatása is fenn fogja tartani, ami növelni fogja a vállalkozások bizalmát abban, hogy a jövőben nem vezetnek be karanténjellegű korlátozásokat” – jegyezte meg a jegybank.

Az Ukrán Nemzeti Bank jelezte továbbá, hogy a munkaerőpiacon változások várhatók.

„Ezek eredményeként a munkanélküliségi ráta 2022-ben 9,1%-ra csökken, és a későbbiekben fokozatosan visszatér a saját semleges szintjére (8,5%). Ez egyébként a munkaerőpiac aránytalanságainak erősödése és a világjárvány huzamosabb idejű hatásai miatt az elvártnál hosszabb ideig tart” – áll a közleményben.

Költségvetés és munkanélküliség

Az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliség Ukrajnában a 15 évesek és annál idősebbek körében 2021. III. negyedévében 9,1%-ot tett ki a II. negyedéves 9,3%-kal szemben.

Az állami költségvetés 2022. évi tervezete az elkövetkező évben Ukrajnában a munkanélküliség 9,2%-ról 8,5%-ra történő csökkenését, valamint átlagosan havi 4,4%-os reálbérnövekedését prognosztizálja.

Forrás: https://www.unian.net/economics/finance/situaciya-uhudshilas-nacbank-obnarodoval-prognoz-bezraboticy-novosti-ukraina-11686468.html

16 megtekintés