TÁJÉKOZTATÁS

2022. Február 25.


A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara aggodalommal követi az ukrajnai eseményeket és elítéli az agresszió minden formáját. Bármely ország működésének elengedhetetlen feltétele a gazdaság jó működése, a partneri viszony és a bizalom, ez pedig csak békében és együttműködésben lehetséges.


Tekintettel arra, hogy a tagvállalkozásaink és országaink közötti gazdasági kapcsolatokat már évek óta segítjük és kísérjük figyelemmel, kötelességünknek érezzük, hogy az érintett vállalkozások szempontjából releváns tájékoztatást tudjunk nyújtani.


Sok aggódó telefonhívást kapunk, amelyeket az esetek többségében nem is elsősorban gazdasági és üzleti jellegű, hanem inkább humanitárius megfontolások és az ukrajnai lakosság iránt érzett aggodalom vezérelnek.


Ami az üzleti ügyeket illeti, azt javasoljuk mindenkinek, hozzon megfontolt döntést, ne essen pánikba. Továbbra is azt észleljük, hogy a gazdaság szereplői – nyilván a megfelelő aggodalommal, ugyanakkor józan racionalitással – viszonyulnak üzleti partnereikkel fenntartott kapcsolatukhoz.


Azt javasoljuk, ne szakítsa meg üzleti kapcsolatait ukrajnai partnereivel. A jelenlegi helyzetben – akár még konkrét ügyletek hiányában is – ez számukra nagyon fontos. Fontos tudniuk azt, hogy mikor újraindul a normális gazdasági élet, olyan partnerekkel folytathatják tevékenységüket, akik kitartottak mellettük, bármilyen nehéz is legyen a helyzet.


Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az áruszállítás a jelenlegi háborús helyzetben csak nagyon korlátozottan működik, a hadiállapot bevezetése is von maga után korlátozásokat; a nemzeti valuta (hrivnya – UAH) gyengülése nyilván kockázatokat rejt, bár a mai napon ennek árfolyamát rögzítették.


Fontos, hogy bármilyen tranzakció esetén előzetesen ellenőrizzék a bank helyzetét (nem áll-e bank szankció alatt, illetve rendelkezik-e megfelelő fizetőképességgel), ebben is szívesen nyújtunk segítséget.


Kérjük Önöket, hogy Ukrajnába történő beutazásukat megelőzően mindenképpen tájékozódjanak a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ukrajna honlapon!


A gazdaság mutatószámait, az infláció mértékét, a fizetési mérleg egyenlegét – bár ezek a döntéshozatalhoz sok esetben szükségesek - nem tartjuk célszerűnek most bemutatni, a háborús helyzet sok mindent felülír és nem ad objektív képet a gazdaság állapotáról.


A Külgazdasági- és Külügyminisztérium közlésének megfelelően tájékoztatjuk Önöket, hogy az ukrajnai magyar külképviseletek működnek, elérhetőségeiket honlapunkon megtalálják. Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy Ukrajna magyarországi képviseletei is működnek - amennyiben itt tartózkodó ukrán állampolgároknak merülhet fel konzuli ügyekkel kapcsolatos kérdése, elérhetőségeiket szintén honlapunkon találhatják.


Amennyiben humanitárius segítséget kívánnak nyújtani Ukrajna területéről érkező menekültek vagy Ukrajnában (Kárpátalján vagy bárhol másutt) élők megsegítésére, támogatására, az erre vonatkozó információk ellenőrzését követően – néhány napon belül – az ilyen szervezetek nevét vagy a bankszámlák adatait honlapunkon közzétesszük, mivel szervezetünk ilyen adományok (akár tárgyi vagy pénzügyi) gyűjtésével és továbbításával nem foglalkozik.

167 megtekintés