KARPAT.IN.UA: Egy ukrán válság az EU-s élelmiszerárakat is az égbe lökhetné

15:32 | 2022. Február 15.

Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója, különösen a gabona- és növényolajimport jelentős. Konfliktus esetén a szállítási láncok megszakadnának – hívja fel a figyelmet a brüsszeli Politico.

„Az élelmiszerellátás biztonságának nagyon fontos érvnek kellene lennie amellett, hogy miért nem szabadna sor kerülnie egy katonai konfliktusnak. Félek, hogy a döntéshozók ezt a szempontot nemigen veszik figyelembe” – nyilatkozta annak a brüsszeli irodának a vezetője, melyet Ukrajna üzleti körei tartanak fenn az EU központjában.

Egyelőre nincsenek tervek a vészhelyzetre – ismerte el az Európai Unió egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú hivatalnoka, hozzátéve, hogy a geopolitikával és biztonsággal foglalkozó osztályok aktívan elemzik az Ukrajna körül kialakult helyzetet, de az agrárrészleg egyelőre nem kapott erre utasítást. Amikor az uniós mezőgazdasági miniszterek összegyűlnek, akkor ők sem foglalkoznak ezzel.

Látszólag ez érthető, hiszen az Európai Unió maga is élelmiszer-exportőr, és Ukrajna részesedése mindössze 4,9 százalék az uniós élelmiszer-importból. Csakhogy néhány fontos élelmiszerből az Európai Unió szinte teljesen az ukrán importtól függ. A napraforgóolaj 88 százaléka Ukrajnából érkezik az Európai Unióba, a repceolaj 41 százaléka, a méz 26 százaléka.

A legnagyobb kihívás egy rövid távú ellátási sokk – mondta a Politicónak Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese. Tarasz Kaska különösen arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió kukoricaimportjában Ukrajna jelentős szerepet játszik. Ennek pedig nagy jelentősége van az állattenyésztésben, így az Európai Unióban mindenütt gondban lehetnének a csirke- és disznófarmok, hiszen nem könnyű gyorsan alternatívát találni az állatok ellátására.


Forrás: hvg.hu


https://economic.karpat.in.ua/?p=19699&lang=hu

12 megtekintés