KARPAT.IN.UA: Hiányt szenvedhet el az Európai Unió a kulcsfontosságú nyersanyagokból

11:18 | 2022. Január 12.

Az EU a lítium-, nikkel- és kobaltszükségletének mindössze 20-30 százalékát tudja fedezni 2030-ig, így kérdéses, ki tudják-e elégíteni az akkumulátor- gyártás legfőbb nyersanyagai iránti keresletet.

Általánosságban elmondható, hogy az Európai Unió még 2030-ban is nagyon nagy mértékben függ majd a stratégiai ásványok Unión kívüli importjától, és egyértelműen 20 éves hátrányban van Kínához képest a stratégiai jelentőségű ásványok és fémek beszerzése területén – állapította meg Philippe Varin iparmágnás, volt francia ipari kamarai elnök egy frissen elkészült elemzésében.

Az Unióban 38 hatalmas akkumulátorgyárat akarnak építeni a tervek szerint, de a nyersanyaghiány miatt ennek nagy a kockázata. Pedig az EU számára az áttérés a belső égésű motorokról az elektromos meghajtásúakra kulcsfontosságú, mert a 27 tagországban az üvegházhatást okozó gázokat 30 százalékban a járművek bocsátják ki – tette hozzá.

A francia kormány ennek hatására azonnal bejelentette: egymilliárd eurót szán arra, hogy megerősítse a hazai ipar nyersanyag-beszerzéssel szembeni ellenállóképességét, ami 500 millió euró részben vissza nem térítendő, részben pedig visszatérítendő állami támogatást és 500 millió euró befektetést jelent különböző alapokba.


Forrás: Liner.hu


https://economic.karpat.in.ua/?p=18634&lang=hu

6 megtekintés