EPRAVDA: Ukrajna a valaha volt legmagasabb dollár GDP-vel zárja a 2021. évet

10:00 | 2021. 11. 27.

Julija Szviridenko gazdasági miniszter a Facebook oldalán bejelentette, hogy Ukrajna a 2021. évet történelme legmagasabb dolláros GDP-jével (kb. 195 milliárd USD) zárja.


"A következő évben a bruttó hazai termék magas növekedési ütemét tervezzük elérni számos program elindításával. Ezt többek közt a lakóépületek nagyszabású hőkorszerűsítésével, a Dél-Ukrajnai öntözőrendszerek teljes helyreállításával, tömeges olcsó jelzáloghitelezéssel és az exportőrök aktív finanszírozásával kívánjuk elérni” – írta Szviridenko.


​Megjegyzi továbbá, hogy a védelmi- és a külügyminiszterrel együtt online megbeszélést tartottak a legnagyobb Ukrajnában befektető nemzetközi befektetési társaságok és alapok képviselőivel.


"Makrogazdasági mutatóink és a következő évre vonatkozó előrejelzéseink fokozatos javulásáról tájékoztattuk a befektetőket. Célunk a főbb mutatók stabilitásának biztosítása: a GDP növekedése, az arany- és devizatartalékok növekedése, valamint az infláció elfogadható határokon belül tartása. Arra törekszünk, hogy Ukrajnában az üzleti környezetet világszínvonalra emelkedjen” – mondta a Gazdasági Minisztérium vezetője.


Olekszij Reznikov védelmi miniszter közölte, hogy a Donbászban meglehetősen stabil a helyzet, Dmitro Kuleba pedig arról biztosította a befektetőket, hogy az Oroszországból érkező negatív hírek kizárólag az Ukrajna körüli helyzet destabilizálását célozzák.

Emlékeztetőül:


  • A J.P. Morgan bank jelentősen rontotta a 2021 ukrán GDP reálértékének növekedésére vonatkozó előrejelzését – 4,5%-ról 2,3%-ra, miközben a 2022. 5%-os növekedési előrejelzést megtartotta.

  • A Bank of America az ukrán gazdaság 2021-es növekedésére vonatkozó előrejelzését 4,5%-ról 3%-ra csökkentette, aminek következtében 2023-ban elmaradhat a GDP-hez kötött értékpapírok hozamának kifizetése és növekedhet a pénzügyminisztérium általi kuponbeváltás valószínűsége.

  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fenntartotta az ukrán gazdaság 2021-es növekedésére vonatkozó előrejelzését, amely 3,5%, és 2022-re is ugyanezt a GDP-növekedést jósolja.

  • Az EBRD júniusi előrejelzésében az ukrán gazdaság 2021-2022 között is 3,5%-os növekedésére számított.

  • Az Ukrán Nemzeti Bank ugyanakkor nyáron a várt 3,8%-ról 3,1%-ra rontotta a gazdasági növekedési előrejelzését.

  • 2021 második negyedévében Ukrajna GDP-je 5,4%-kal nőtt a 2020. azonos időszakához képest.

  • 2021 harmadik negyedévében éves viszonylatban az ukrán GDP reálértékének növekedése 2,4%-ra lassult.

Forrás: https://www.epravda.com.ua/rus/news/2021/11/27/680189/

1 megtekintés